Oi! Tida flyr!! Jeg har snart vært her en hel måned nå. På en måte føles det som om vi kom for en uke siden. Samtidig har det skjedd så utrolig masse siden vi kom hit, at vi like så godt kunne ha vært her tre måneder eller mer, for alt jeg veit.

Dette er noe av det jeg har blitt vant med etter snart fire uker i Haifa:

 • Møtet med den fuktige «varmeveggen» hver gang jeg går ut døra
 • Å måtte dusje to-tre ganger om dagen, minst
 • Kommunisere med overdrevent tydelig kroppsspråk (fordi det er en del som ikke er så gode i engelsk her)
 • Noen av de mest brukte hebraiske frasene (jeg er veldig motivert til å lære mer!!)
 • Å møte russere eller tyskere nesten overalt
 • Ta buss nesten hver dag, i alle mulige retninger, til forskjellige steder
 • At det plutselig kan dukke opp små søte babyskilpadder i bakgården
 • At havet vi bader i nesten er varmere enn lufta
 • Enormt bra bibelundervisning med volontør-gruppa fra Ebenezer-hjemmet
 • Busser som aldri kommer når de skal
 • Vakre solnedganger
 • Å måtte gjette meg fram til hva jeg kjøper utifra bilder og det jeg ellers kan se (fordi nesten alt er skrevet på hebraisk, noe jeg ikke har lært meg å lese enda)
 • Høre ferdig flere albumer om dagen på Spotify eller andaktsserier på Podcast, mens jeg vasker, støvsuger, rydder osv.
 • Skravle og le med personalet på kontoret på Beit Eliyahu
 • Fantastisk utsikt over Bahai-hagen, resten av byen og, ikke minst, Middelhavet
 • Finne på gøye og hyggelige ting med mange av de andre volontørene, pluss andre, her i byen
 • Å få hjelp av noen i kirkestaben med en gang det er noe som går i stykker eller ikke funker i leiligheten (noe som har skjedd mer enn én gang)
 • Møte hyggelige folk i kirka på Shabbats-gudstjenestene og på Ebenezer-hjemmet og masse, masse mer.

Til tider kan det være litt hektisk og slitsomt, men det er absolutt aller mest spennende og gøy, og det har allerede lært meg en hel haug! Som for eksempel det at jeg er så sinnssykt heldig som har fått det livet jeg har, med alle mulighetene jeg har foran meg og ting jeg har tatt for gitt. Jeg har hatt det enkelt og bekymringsløst i forhold til så mange andre her i verden. Det står flere steder i Bibelen (f.eks. Luk 3:11 & Ordspr. 14:31 el. 22:9) at de som har mye, skal gi til de som ikke har like mye, og det gir absolutt veldig mening, spør du meg.

Jeg ville reise hit for å hjelpe folk som trenger det, for å oppleve og bli påvirket av en ganske annen kultur, for å få et videre perspektiv på verden og en bedre forståelse av andre mennesker. Det vil ikke si at jeg tror jeg utmerker meg spesielt eller har fantastisk mange gode egenskaper som de vil få utrolig nytte av eller legge ekstra merke til her. Men jeg tror det er kjempeviktig for meg å erfare noe som dette, for å kunne ta gode valg videre i livet. For min del oppleves det i alle fall som om at ting ikke alltid går like mye inn på meg før jeg faktisk får se og oppleve det på nært hold selv. Så, siden jeg ønsker å leve best mulig ovenfor mine medmennesker, var jeg nødt til å gjøre noe som gjør at jeg får en større forståelse for andre. Dessuten har jeg allerede fått erfare hvor stor pris folk setter på et nyvasket hjem eller lignende! Det er veldig givende å kunne få være med å gi andre mennesker små og store gleder i hverdagen.

Er det noe jeg veit så er det at livet kommer til å gå opp og ned, uansett hvor i verden jeg befinner meg. Derfor er det så trygt og godt å vite at Gud alltid er med meg, helt uavhengig av hvor mye jeg føler på det. Som Salme 46:2 sier: «Gud er vår tilflukt og vår styrke, en hjelp i nød og alltid nær.»

Bursdagspiknik på Bat Galim Beach.
Vanlig solnedgang på Carmel Beach.
Den fantastiske utsikten over byen fra St. Louis promenaden.
Her holder jeg skilpaddebabyen som dukket opp i bakgården vår.
Frivillig søppelplukking på stranda, Bat Galim, i regi av en flott israelsk organisasjon.
Bahai gardens, fra nedsiden.

Jeg har høye forventninger til hva året som volontør i Haifa vil bringe med seg! Planen er å skrive oppdateringer på denne bloggen hver andre eller tredje uke. Hvis du ønsker å få mer detaljerte oppdateringer, kan du følge min private blogg på instagram: @rakelpareise

Gud velsigne deg som leser 🙂