Shalom shalom!

Jeg har tenkt en stund på hva jeg skulle skrive om i neste blogginnlegg, og da fikk jeg en idé om at et innlegg med vanlige spørsmål og svar som jeg lurte på da jeg vurderte å bli volontør i Israel, kanskje kunne være en god idé. Det hjelper når man skal vurdere å bli volontør at det er litt mer svart på hvitt hva det faktisk går i å være frivillig her i Israel. Håper noen av spørsmålene kan hjelpe deg dersom du har lyst til å bli volontør! Jeg har fått hjelp av Rakel til å fylle ut mange av spørsmålene, for hun har best peiling på hva det er hun gjør som alt-mulig-menneske i Beit Eliyahu. Dvs at alt som har med Beit Eliyahu å gjøre, er det Rakel som har skrevet, og ikke jeg.

 

Dersom det er flere spørsmål som dere lurer på kan dere sende de inn på mail til return2sender, som kommentar eller via Facebook.

Hva slags arbeid er det å gjøre i Haifa som volontør?

Som volontør i Haifa er det hovedsakelig to ting det er mulig å være en del av, enten så kan du jobbe som frivillig på heltid for Ebenezerhjemmet, ellers så jobber du som alt-mulig-menneske for Beit Eliyahu.

Hva er Ebenezerhjemmet?

Ebenezerhjemmet i Haifa er det eneste alders-og sykehjemmet i Israel for messianske jøder og andre kristne, og drives basert på donasjoner. Ebenezerhjemmet mottar ingen statlig støtte, og er avhengig av gaver. De gir helhetlig pleie til syke og for de fleste som bor der er det en mulighet å leve livet her til siste slutt, med full frihet til å tro på Jesus. Ebenezerhjemmet har faste ansatte, men er avhengige av oss som frivillige for å få hjulene til å gå rundt. Hver dag er det andakt, og til hvert måltid synges det for maten. Atmosfæren på Ebenezer bærer preg av at det er troende som bor og jobber der.

Er de veldig syke de som bor ved Ebenezerhjemmet?

Noen av de som bor på Ebenezer er veldig dårlige, men pga lover og regler må det foreløpig godkjennes av staten dersom en beboer blir veldig syk og egentlig skulle ha blitt flyttet til en annen institusjon. Så vidt det er mulig prøver hjemmet å beholde alle sine beboere, for det er en stor påkjenning for syke eldre å måtte flyttes. Dessuten blir vi som jobber på Ebenezer veldig glade i dem som bor her, så det ville vært veldig trist for oss også å miste de som vi kjenner godt. Vi som jobber på Ebenezer mener nok også at de får best pleie på Ebenezer, da andre hjem i Israel som regel har mindre bemanning.

Hva slags arbeidstider er det ved Ebenezer?

Vi jobber skift, men dette er avhengig av hva slags arbeidsoppgaver du har. Jobber du på kjøkkenet er det enten dagtidsarbeid, men da hovedsakelig i helgene, eller så er det mye arbeid kveldstid. Kjøkkenet er selvsagt stengt om natten. Jobber du i første etasje, jobber du morgen-, aften- eller nattevakter.

Hva slags arbeid gjør du på kjøkkenet på Ebenezer?

På dagtid forberedes frokost og middag, og da er det alltid tre stykker på kjøkkenet. Om kvelden arbeider du alene med å forberede ettermiddagste og kveldsmat, og kveldsvakten hjelper også til etter middagen med oppvask.

Hva gjør du når du jobber i første etasje?

Da arbeider du som pleieassistent. Er du utdannet helsepersonell fra før av, brukes du som regel i første etasje, og jobber mindre på kjøkkenet dersom dette er mulig. Første etasje er hovedbasen, men vi er på hele huset, egentlig. Vi steller med pasientene, passer på at alle kommer til måltidene, finner på aktiviteter med de eldre og koser oss sammen. Av og til er det travelt, og av og til er det rolig.

 Hva slags mat spiser de på Ebenezer?

De spiser standardkost for dem. Til frokost og kvelds er det mye likt. Til frokost får de egg og grøt, mens til kvelds er det rester etter middag og gjerne en ekstra liten rett. Middagene består av kjøtt eller fisk, og de spiser ofte potet, pasta osv. De har som regel også salat til, og maten er ikke spesielt krydret. Sausene og tilbehøret kan være litt annerledes enn det du finner i Norge, men som regel er maten veldig god. Til frokost og kvelds er det grønnsaker som tomat og agurk, og de spiser kun flytende oster (cottage cheese og en hvit ost som ligner på kremost). De spiser ikke hvitost eller brunost her, og det er heller som regel ikke kjøttpålegg på bordet heller. Kosten ved Ebenezer er ikke koshersertifisert, ettersom de fleste ikke spiser kosher ved hjemmet. Det vil si at det å blande kjøtt og melk ikke er et problem, selv om det sjelden er kjøttprodukter sammen med melkeproduktene. Du får av og til ost på maten, som for eksempel i lasagne. Ellers spiser de også mye brød her!

Hvor bor du som volontør ved Ebenezer?

Da bor du i en leilighet med flere andre som jobber som frivillige ved Ebenezer. Det kan være du må dele rom, det er helt avhengig av hvor mange frivillige det er. Leiligheten er stor til å være i Israel, den har fem soverom, kjøkken, bad, toalett, stue, to balkonger og holder god standard. Air condition finnes på hvert soverom og på kjøkkenet. Alt av håndklær, sengetøy, kjøkkenutstyr, såpe, shampoo, vaskemiddel, mat osv. finnes i leiligheten. Hver uke ønskes det matvarer, og vi får dem utlevert som regel om torsdagen. Mangler det noe kan vi spørre husmor ved behov. Du trenger med andre ord ikke kjøpe egen mat, med mindre du har allergier eller noenlunde sære spisevaner. Ved allergier er det veldig viktig å si fra om dette til de du bor med, men ikke alltid så lett å overholde kanskje. Generelt er glutenfri mat ekstremt dyrt og vanskelig å få tak i på restauranter, men du kan spise dette hjemme uten problem. Har du allergier må du også melde fra om dette til husmor, men det er vanskelig å få alt 100% tilrettelagt, slik at du er klar over det. Melk er lett å unngå.

Hva er Beit Eliyahu?

Deler av dette svaret er hentet fra Den norske Israelsmisjonens nettside: https://www.israelsmisjonen.no/prosjekt/beiteliahu

I Haifa driver DNI et menighetssenter og støtter en aktiv menighet hvor visjonen er å vokse nærmere Jesus Messias, vokse nærmere hverandre og vokse nærmere samfunnet rundt. Menigheten Beit Eliyahu ble grunnlagt av DNI, og er i dag en av de største messianske menighetene i Israel. På gudstjenestene på sabbaten kommer unge og gamle sammen til fellesskap med hverandre og Gud. Gjennom uken er det et mangfold av aktiviteter som sabbatsskole, ungdomsgruppe, ukentlig bibelundervisning, også kalt husgrupper (på tre forskjellige språk), besøkstjeneste, evangelisering og kvinnearbeid. Fokusområdene deres er: drift og utvikling av menighetssenteret, forkynnelse og undervisning, menighetsarbeid og disippelliv.

Nå om dagen er menigheten i stor vekst. Det begynner å bli mangel på plass, så det jobbes med framtidige utbyggingsplaner. Disse planene kan derimot ikke settes i gang før tidligst om 5 år, så midlertidige løsninger må iverksettes. Så, på nyåret skal de for eksempel teste ut det å ha to gudstjenester hver sabbat.

Sabbatsgudstjenestene er vanligvis fylt av livlig, hebraisk lovsang og spennende og tydelig Bibelsk undervisning. Alt foregår på hebraisk, men du kan få engelsk eller russisk oversettelse på øret. Etter gudstjenesten samles alle nede i uteområdene ved kirkekaffen for sosialt samvær. De unge voksne, som da også gjerne gjelder volontørene, drar ofte sammen og kjøper noe mat som de tar med seg tilbake til kirka. Der finner de et sted de kan sitte sammen og spise, snakke og bli bedre kjent.

 

Hvordan er arbeidsdagen til volontøren i Beit Eliyahu?

Hvis du jobber mest med rengjøring, sånn som den nåværende volontøren i menigheten gjør, har du en omtrentlig arbeidstid fra 9-15 søndag-torsdag. Kun en dag i uka er avsatt utelukkende til vasking i kirkebygget. Alle de andre dagene er det slik at du først jobber i det hjemmet du skal til den bestemte dagen, og hvis du har mer tid fram til kl. 15, når du er ferdig, jobber du i kirka. Flere av dagene hender det fort at du ikke har tid til å dra til kirka etter besøket, fordi du også hjelper til med andre ting i tillegg til vaskingen, og der folk er hjemme er det fint å bruke litt tid sammen med dem også. Du spiser for eksempel gjerne lunsj sammen med de som er hjemmeværende. Når det kommer til lunsj, er det ingen fastsatt tid til dette, i motsetning til ved Ebenezer. NCMI-staben har fellesfrokost eller lunsj med møte én gang i måneden. Dette deltar volontøren på. Utenom det må du kalkulere lunsjtiden din på egenhånd, og maten må fikses selv, gjerne hjemme i leiligheten.

Som volontør ved Beit Eliyahu har du også muligheten til å jobbe én dag i uken på Ebenezerhjemmet. Dette er en gyllen mulighet til å få litt annen arbeidserfaring, og et lite avbrekk fra den andre jobben. På Ebenezer får du prøve det meste. Du kan bli satt til å hjelpe alt fra vaktmester, til husmor, til klesvaskedame eller kjøkkenpersonellet. Du kommer også litt innpå beboerne der, fordi du treffer på dem i gangene eller i heisen eller når du arbeider inne på rommene deres. Arbeidstiden denne dagen på Ebenezer varierer mellom 8-16 og 7:30-14/15 ettersom hvor du hjelper til.

Enda en fordel med å jobbe en dag i uken der, er at du får delta på samlinger med de andre «fulltids-Ebenezervolontørene». Du får bli med hjem til dem på bibelstudier omtrent to ganger i måneden, du deltar på de to årlige turistutfluktene deres og du kan være med på alle de forskjellige festlighetene og arrangementene som stelles i stand i løpet av året. Hvis du går inn for det, blir du selvfølgelig også kjent med de andre volontørene, så du får enda flere å finne på ting sammen med på fritiden.

 

Hvor bor du som volontør for Beit Eliyahu?

Du får bo i en leilighet som er i 3-4 minutters gåavstand fra menigheten. Leiligheten har ett soverom med to senger, en romslig stue, et oppbevaringsrom, en del ekstra oppbevaringsplass, et lite bad med badekar, et passe stort kjøkken, en gang og en veranda med utemøbler og tørkesnorer til klesvask. Du har, med andre ord, god plass enten du bor der alene eller sammen med en annen. Alt av dyner, puter, sengetøy, håndklær, kjøkkenutstyr, rengjøringsartikler, noe verktøy og selvfølgelig fast inventar er her fra før, så det slipper du å tenke på.

Hvor mye penger får man?

Alt-mulig-mennesket får 700 shekel i måneden. Dette dekker vanligvis akkurat et månedlig matbudsjett, så det anbefales å spare opp litt ekstra før man reiser ned hit, hvis man ønsker å bruke penger på litt andre ting også. I tillegg får volontøren dekket alle bussturer som er i forbindelse med jobb. Pengene utdeles i sedler. Det er det enkleste å bruke her også, hvis man vil unngå å bli svindlet.

Ebenezer-volontøren får 400 shekel i måneden, som hentes i banken. Denne volontøren får så å si all mat som trengs, så det behøver han/hun ingen penger til.

Hva slags mennesker hjelper du som alt-mulig-menneske?

Du hjelper tre ulike familier fra menigheten som trenger det. Det er ofte flere og sammensatte grunner til at de tar imot hjelp. For eksempel kan det være at de er syke og ikke lenger har mulighet til å gjøre så mye fysisk arbeid, at de ikke har så mange rundt seg og setter veldig pris på litt besøk, en aleneforelder som ikke har kapasitet til å få gjort alt på egenhånd eller bare at de er for travle i hverdagen til å ha overskudd til å passe på husholdningen selv.

De som er hjemmeværende kan du bli godt kjent med, hvis du ønsker det selv. Da må du selvfølgelig gjøre en liten innsats. Du må være åpen for å dele litt fra ditt eget liv, samtidig som du må være nysgjerrig på han/hun/dem og stille mange spørsmål. Det kan være veldig fint å bli kjent med folk på denne måten, for de setter som regel så uendelig pris på det arbeidet du gjør, samtidig som du får kjempeutbytte av å komme mye tettere inn på kulturen. Blir dere ekstra godt kjent, står dere selvsagt fritt til å bruke tid sammen utenom arbeidstiden din også.

 Hvor mye fritid har dere?

Som volontør ved Ebenezer har man fri to dager i uken. Det varier fra uke til uke hvilke to dager dette er, men du må ofte jobbe helger og høytidsdager, når de faste ansatte gjerne ønsker fri. Oversikt over skiftene blir utdelt hver tredje uke, så man kan planlegge litt fram i tid.

Volontøren i Beit Eliyahu har en noenlunde fast ukeplan som følges hver uke. I denne jobben har man fri hver fredag og lørdag, og kan derfor delta på sabbatsgudstjenesten i menigheten hver lørdag. Har du lyst til å dra et sted eller får besøk eller lignende, og trenger flere dager fri, er det bare å spørre staben om dette i god tid. De ordner det mest sannsynlig.

Hva gjør dere på fritiden?

På fritiden er det mulig å finne på allslags aktiviteter. Dersom du jobber ved Ebenezer må disse som regel tilpasses det du jobber av skift, men som regel går dette fint. Det er mulig å melde seg inn på treningssenter, men vær klar over at det er dyrere enn i Norge og må betales selv. Det er også mulig å trene ute, som for eksempel jogging. Ellers er det mulig å bli med i huskirke, det tar som regel hele kvelden en dag i uka. På Sabbaten er det veldig kjekt å dra i Kehila, dvs kirka, for å delta på gudstjeneste med andre Jesustroende. Her kan du også møte andre unge mennesker i Haifa, og blir kjent med noen andre enn de du bor sammen med. Om søndagene er det også mulig å få med seg enda flere møter, da i de arabisktalende menighetene. Dette er også en opplevelse verdt å få med seg, da denne kulturen er annerledes enn den er i de messianske menighetene. Som volontør ved Ebenezer deltar du også i bibelstudie med lederen av Ebenezerhjemmet, som regel er dette en eller to ganger pr mnd.

Det er også mulig å reise til Akko, Tel Aviv og Jerusalem på dagstur, eller ta seg en liten ferie og reise på en lenger tur til Eilat (7 timer vekke med buss). Dette er selvsagt avhengig av at det er noenlunde rolig i landet.

Når det er godt og varmt er det også en kjempemulighet å dra på stranden, med litt frisk bris og god badetemperatur. Det er også verdt å ta turen dit om vinteren, bare for å få seg litt luft!

Egentlig er det bare fantasien som kan sette en stopper for det du kan finne på om kvelden og på fritiden.

Hva slags menigheter er det i Israel?

Det finnes flere messianske menigheter, men de som er i nærheten av Ebenezerhjemmet er Beit Eliyahu og Bethesda. Ellers finnes det også flere andre messianske menigheter som holder møter på Sabbaten (lørdag), og så kan du også besøke arabiske menigheter som er en annen kultur og kan være verdt å få med seg. De har som regel møter om søndagene.

Hva bør jeg ta med meg fra Norge?

Ullundertøy! For det blir kaldt! Selv om det er over 30 grader i august/september, så blir det plutselig kaldt i november/desember, og da er det godt med norsk ull.

Anbefaler også å ta med det du trenger av klær både til sommer og høstvær, for det kan bli dyrt å kjøpe nytt her.

Liker du å strikke/annet håndarbeid anbefales det også å ta dette med, da garn er dyrt her, og absolutt ikke lik kvalitet som det du får tak i i Norge. De bruker mye akryl generelt, så derfor anbefales det å ta med det du trenger.

Ellers bøker du har lyst til å lese, Bibel, ladere til tlf, PC, nettbrett om du har det. Anbefaler også tøfler til inne, da gulvene er kalde, og ullstrømper. Og ikke minst: regnjakke. Paraply kan du enkelt kjøpe her. Medisiner er generelt også dyrt, selv ibux og sånn som du kan kjøpe uten resept, så ta gjerne med litt fra Norge om du trenger det. Det er også kjekt med en bærbar høyttaler, type JBL eller lignende, til å ha når du har lyst å høre på litt musikk.

Hva kan du kjøpe i Haifa og hva er vanskelig å få tak i?

Skal du lage julekaker er det vanskelig å få tak i sirup til pepperkakene. Marsipan finnes ikke, så det må også tas med om du er avhengig av det. Ellers er den vanlige sjokoladen her veldig god, men elsker du melkesjokolade så ta den med. Er du fryktelig glad i bacon kan du kjøpe dette i de russiske butikkene her, og da er det snakk om bacon av svin. Ellers finner du det meste i butikken, men de har ikke brunost her, og hvitosten smaker ikke som Norvegia eller Jarlsberg. Det anbefales likevel å kjøpe israelske produkt, evt russiske, da disse er billigst, selv om det er mulig å få tak i enkelte europeiske varer. Er du veldig glad i kaffe kan du gjerne ta med litt norsk, for generelt drikker de mye pulverkaffe her. Filterkaffe er det lite å få tak i, og har du maskin sliter du gjerne med å få tak i filter. Ellers er elektronikk forholdsvis dyrt og dersom du har tenkt å kjøpe noe, anbefales det på det sterkeste å kjøpe dette i Norge enten før eller etter oppholdet, da alt som regel er billigere og alt av kjøpsvern etc er bedre hjemme.

Hva hvis man ønsker besøk av familie eller venner?

For Beit Eliyahu-volontøren er dette ganske enkelt. Du forteller rett og slett de i staben at du gjerne vil ha besøk da eller da, også spør du om hvor mye det eventuelt er mulig å få fri. Vanligvis får du fri de fleste dagene, med mindre det skjer noe som det er veldig viktig at du bidrar på i dette tidsrommet.

Nærmeste familie kan bo gratis i leiligheten din i eller i en av menighetens leiligheter, hvis de er ledige. Venner, besteforeldre eller annen familie må betale 80 shekel (tilsvarer ca. 200kr) per person per dag. Dette er veldig billig til å være i Israel!

For Ebenezervolontøren er det mulig å låne rom på Ebenezer, som har bad. Det er et lite tekjøkken som hører til utenfor, og da er det enkelt å ordne sin egen frokost/kvelds der. Volontører på Ebenezer som vil ha fri når de har besøk av familie eller venner, skriver dette opp i en vaktønskebok, og som regel går det veldig fint å få fri. Som regel er det viktig å huske at du er her i Haifa for å være volontør, og ikke for å ha besøk og fri hele tiden, du sparer deg opp fridager hver måned. Det går likevel veldig bra å ha besøk et par ganger i løpet av oppholdet, så lenge du sier fra et par uker i forveien. Skal familie/venner besøke deg må de regne med å betale $10/pr pers/pr natt. Det er egentlig en symbolsk sum, og Ebenezer setter stor pris på om donasjonene er litt større. Det er også mulig å ha en person boende på sitt rom i volontørleiligheten, dersom dette er en kvinne, men dette må avtales med de andre i leiligheten på forhånd.

Hva hvis jeg blir syk i Israel? 

Du må ordne med NAV før du reiser – dette hjelper den som har ansvar for deg i Norge deg med før du reiser. Dersom du trenger å besøke lege i Israel, tar vi som jobber ved Ebenezer ofte kontakt først med legen som jobber på hjemmet, og så hjelper hun deg videre, enten skriver hun ut resept/anbefalt behandling, ellers så sender hun deg til videre undersøkelser. NCMI hjelper deg her i Israel, og skal du til en lege utenfor Ebenezer, er det lurt å ha med seg noen som snakker hebraisk, for de kan finne på å gjøre alt mulig her nede uten at du forstår hva som foregår. Generelt satser vi på å ikke bli syke, men det hender rett som det er at du kan ha spist noe dårlig, eller at du blir smittet av noen som har influensa. Jeg fikk gratis influensavaksine da det ble spurt om vi ønsket det på Ebenezer, og det anbefales virkelig å ta den når du arbeider med eldre og syke!

Snakker de fleste engelsk i Israel?

Tja, både ja og nei. Mange snakker litt engelsk, og noen snakker veldig godt engelsk. Andre kan ingenting, det er litt avhengig av hvem du møter på. Jeg har selv truffet mange som jobber på butikker/bussen osv. som ikke snakker et eneste ord engelsk. Da bruker jeg av mine sparsommelige hebraiskkunnskaper og litt kroppsspråk, så går det ganske greit likevel. Ikke sikkert du får kjøpt det du skulle ha, men det finnes nok av butikker å lete i her.

Ta gjerne kontakt dersom det er noe du/dere lurer på.

I neste innlegg kommer det mer om hvordan det er å være her i sør når du lengter hjem til nord spes. nå i disse juletider, og hvordan juletiden er her i selveste Israels land.

Ellers ønsker jeg alle deresom leser en velsignet advents- og juletid!

~Hanna